Kakkerlakken bestrijden
Kakkerlakken bestrijden
De duitse kakkerlak.
Van de vele soorten kakkerlakken in de wereld is de Duitse kakkerlak in Nederland de meest voorkomende kakkerlak.
Hoe ziet een de duitse kakkerlak eruit
De duitse kakkerlak is strogeel tot lichtbruin van kleur en heeft 2 zwarte lengte strepen op het pronotum (borstschild). Het imago (volwassen exemplaar) is exclusief de antennes 10-15 mm lang. Het mannetje is slanker dan het vrouwtje en het achterlijf bedekt het gehele achterlijf niet.
De nimf heeft hetzelfde uiterlijk als het imago, maar is 2-10 mm groot en vervellen ongeveer 6x tot het een volwassen kakkerlak is. Het eipakket dat door het vrouwtje wordt gelegd is gegroefd en lichtbruin van kleur en bevat gemiddeld 30 eitjes
Hoe leeft de duitse kakkerlak
De duitse kakkerlak is lichtschuw en is een alleseter. Zijn voorkeur gaat uit naar zoet, vochtrijk, koolhydraten, dode dieren, uitwerpselen en afvalstoffen. Een duitse kakkerlak kan niet zonder vocht, maar kan het wel tot 40 dagen zonder voedsel uithouden. De duitse kakkerlak voelt zich het prettigst bij een temperatuur van zo’n 30°C. Wanneer de temperatuur -4°C of lager is overleeft de duitse kakkerlak het nog maximaal 12 uur.
Hoe ontwikkelt de duitse kakkerlak zich
De duitse kakkerlak heeft een onvolledige gedaantewisseling. Dit betekent dat de larve al op het volwassen exemplaar lijkt. Het vrouwtje legt gemiddeld 7 eipakketten op willekeurige plaatsen. Heit eipakket bevat ca. 30 eitjes.
De ontwikkeling van de duitse kakkerlak is volledig afhankelijk van de temperatuur waarin ze zich bevinden.
Rond 25-30°C duurt het eistadium ca. 2 weken, het larvale stadium 6 weken. Het komt er dan op neer dat de tijd van ei tot imago ca. 2 maanden duurt.
Hoe herken je de aanwezigheid van de duitse kakkerlak
Doordat de duitse kakkerlak lichtschuw is verstopt hij zich vaak op donkere, warm en liefst vochtige plaatsen. Meestal wordt er een kakkerlak gesignaleerd en worden er lijmplanken geplaatst, waarna een ongediertebestrijder kan kijken welk soort er vast geplakt zit op de lijmplank.
Welke schade kan de duitse kakkerlak veroorzaken
De duitse kakkerlak bevuilt voorraden en kan ziektes als salmonella veroorzaken. De duitse kakkerlak kan ook mijten bij zich dragen en smetstoffen verspreiden. Wanneer de duitse kakerlak in geruime hoeveelheden voorkomen, dan kunnen deze voor stankoverlast zorgen.
Ze hebben op hun rug een klier waarmee ze een onaangename geur uitscheiden.
Hoe zorgen we ervoor dat duitse kakkerlak buiten blijven.
Zorgen voor goede hygiëne is één van de belangrijkste maatregelen om de duitse kakkerlak buiten de deur te houden. Daarnaast moeten etenswaren zo koel mogelijk worden bewaard, omdat de duitse kakkerlak nu eenmaal niet van kou houdt.
Wanneer de binnenkomende levensmiddelen gecontroleerd worden bij binnenkomst kan er al een kakkerlakkenplaag worden voorkomen.
Hoe bestrijden we de duitse kakkerlak door gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen
Voordat er overgegaan wordt op het bestrijden van de duitse kakkerlak moet er eerst goed overlegt worden met de bewoners of opdrachtgevers. Hierbij wordt een inventarisatie gemaakt, afspraken maken enz. Wanneer er bestreden kan worden, kan er een keuze gemaakt worden uit bestrijdingen met een gel of door middel van spuiten. Steeds meer wordt er gekozen om te bestrijden met een gel, omdat dit nou eenmaal minder voorbereiding treft en daarmee worden de kosten ook gedrukt.
Bij een natte bestrijding moet alles afgedekt en uitgeruimd worden, waarna alle kieren en naden worden behandeld met een residuele insecticide. Na aanraking met het product zal dit inwerken op het centrale zenuwstelsel en zal de duitse kakkerlak er aan overlijden.
Bij een droge bestrijding wordt er op plaatsen waar kakkerlakken kunnen zitten worden druppels gel ter grootte van een speldenknop geplaatst, waar de kakkerlak van gaat eten en uiteindelijk door de werkzame stof overlijden.