Vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden

Honden- en kattenvlooien

De volwassen vlooien zijn ectoparasieten, dat betekent dat ze op de huid van hun gastheer leven. De kattenvlo is de meest voorkomende vlo in Nederland en kan ook bij mensen en honden voorkomen. De hondenvlo is in Nederland inmiddels redelijk zeldzaam geworden.

Hoe ziet een vlo eruit

De verschillen tussen een honden- en kattenvlo kunnen met het blote oog niet worden onderscheiden. De hondenvlo heeft een sterk afgeronde kop en die van een kattenvlo is wat spitser. Tevens is er een verschil in het gebit. Bij de hondenvlo is de eerste tand van de wangenkam is half zo lang als de tweede en bij de kattenvlo is deze iets korter als de tweede

Verder zijn er nagenoeg geen verschillen.

Het imago (volwassen vlo) is zijdelings afgeplat, over het algemeen roodbruin, maar dit kan variëren van lichtgeel tot zwart. De vlo heeft goed ontwikkelde springpoten. De eitjes zijn wit, ovaal en ca. 0,5 mm lang.

De larve is 1- 5 mm lange, wit tot crèmekleurig en heeft geen poten en ogen. De larve wordt op een gegeven moment een pop en de kleur verandert van crèmekleurig naar bruin.

Hoe leeft een vlo

Een vlo is niet specifiek aan zijn gastheer verbonden. Ze kunnen bijvoorbeeld ook leven in het nest van de gastheer. De imago’s voeden zich met het bloed van hun gastheer. Larven leven daarentegen van organische materialen welke in huisstof aanwezig zijn. De eitjes worden meestal niet op de gastheer gelegd, maar in hun mand of iets dergelijks. Bij uitkomst van de eitjes zoeken de larven een beschutte plek op, waar ze zich kunnen ontwikkelen tot een pop.

 

 

Hoe ontwikkeld een vlo zich

De vlo heeft een volledige gedaantewisseling. Dit betekent dat ze een paar stadia doorlopen om tot een volwassen vlo te komen. Elke stadium verandert het insect. Bij een onvolledige gedaanteverwisseling lijkt pas geboren insect al op het volwassen insect.

De vlo legt na elke bloedmaaltijd 4-8 eitjes en bij een normale kamertemperatuur komen ze ongeveer na een week uit. De uitgekomen larven veranderen na 2-3 weken in een pop, welke ongeveer 2 weken nodig is om zicht tot een volwassen vlo te ontwikkelen. Een volwassen vlo kan ongeveer een jaar oud worden.

Welke schade kan de vlo veroorzaken

  • De vlo zorgt voor huidirritatie en jeuk bij zijn gastheer.
  • Sommige soorten kunnen ziektes overbrengen

Hoe zorgen we ervoor dat de vlo buiten blijft.

Zorg ervoor dat door regelmatige controle en schoonmaken van nest- en slaapplaatsen, de huisdieren vrij blijven van vlooien.

Regelmatig stofzuigen is ook een vereiste en dit moet met name voor de vakantie zorgvuldig gebeuren, omdat de vlo dan ruim de tijd heeft om zich te ontwikkelen.

 

Hoe bestrijden we de vlo door gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen

 

Voordat er overgegaan wordt op het bestrijden van de vlo moeten de huisdieren behandelt worden met een daarvoor toegelaten middel. Deze middelen zijn te halen bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak. Daarna moeten alle kleedjes, matten, huisdiermanden uitklopt worden en in de zon gehangen worden. Als het mogelijk is de kleedjes of kussens van de huisdieren regelmatig wassen op 60°C

Alvorens er overgegaan wordt op bestrijden met insecticiden, moet er goed stof gezogen worden en daarbij moeten de kieren van de plinten niet vergeten worden.

Bij het bestrijden met insecticiden worden alle naden- en kieren behandeling uitgevoerd en een oppervlakte behandeling. Dit geldt ook voor vloerkleden. Deze worden aan boven- en onderzijde behandelt.